Naši nasveti in namigi

Ker smo med vodilnimi na področju strojnega pomivanja posode že več kot 60 let, smo si pridobili dragocene izkušnje, kako iz pomivalnega stroja iztisniti najboljše rezultate. Spodaj boste našli zbirko nasvetov in namigov naših strokovnjakov, ki vam bodo pomagali najti odgovore na vprašanja, ki jih boste morda imeli v in okrog kuhinje.

1. Ali obstaja pravi način polnjenja pomivalnega stroja?

Tudi pri polnjenju pomivalnega stroja obstaja pravi način, s katerim zagotovite odlične rezultate pomivanja in obenem zaščitite vašo posodo, kuhinjske pripomočke, pribor in kozarce. Kot vedno je tudi pri polnjenju posode v pomivalni stroj treba upoštevati priporočila proizvajalca, obstaja pa nekaj preprostih napotkov, ki jih prav tako lahko upoštevate:

 • Preden kar koli daste v pomivalni stroj, postrgajte večje ostanke hrane in posode predhodno ne namakajte. Naloga detergenta namreč je, da se oprime hrane in jo pomaga odplakniti.
 • Pri jedilnem priboru poskrbite, da ne bo preveč na kupu, tako da lahko voda spere vse površine. Ker je varnost na prvem mestu, morajo noži biti obrnjeni navzdol. Žlice in vilice obrnite kakor želite.
 • Velike in umazane kose posode naložite v spodnjo košaro pomivalnega stroja, da bo pretok vode okrog njih dober. Kozarce s peclji in skodelice naložite pod kotom, da bo lahko voda odtekla z dna in da se bodo dobro posušili. Umazane površine naj bodo vedno obrnjene proti razpršilni ročici in dokler velja, da je lonce in kozice varno pomivati v pomivalnem stroju, jih je mogoče očistiti na ta način.
 • Če je grelni element vašega pomivalnega stroja nezaščiten, je treba plastične predmete naložiti v zgornjo košaro; če je grelni element skrit, lahko plastične predmete naložite kamor koli. Preverite, ali je vaše plastične predmete varno pomivati v pomivalnem stroju.

2. Kako pomembno je nastaviti temperaturo vode?

Pomivalni stroj za bleščeče čisto posodo potrebuje vročo vodo (pribl. 50 ºC). Voda pri tej temperaturi pomaga raztopiti madeže zaradi ostankov hrane. Temperaturo vode v gospodinjstvu preverite s kozarcem, v katerega nalijete vročo vodo iz pipe nad pomivalnim koritom, in s termometrom za meso. Če je temperatura vode nižja od 50 ºC, glejte priročnik za uporabo grelnika vode ali pokličite serviserja, da prilagodi nastavitve grelnika.

Za več informacij obiščite našo stran z izdelki

3. Kako hranim detergent za strojno pomivanje posode?

Detergent za strojno pomivanje posode je treba hraniti v suhem prostoru. Če uporabljate praške, poskrbite, da boste po vsaki uporabi zaprli dulec in tako ohranili izdelek suh ter preprečili razsutje. Detergent kot vsa čistilna sredstva hranite izven dosega otrok.

Za več informacij obiščite našo stran z izdelki

4. Kako uporabljam sredstvo za izpiranje Finish® Rinse Aid®?

 1. Preverite, ali ima pomivalni stroj vgrajeno posodico za sredstvo za izpiranje, ki se običajno nahaja zraven posodice za detergent.
 2. Posodico za sredstvo za izpiranje napolnite s sredstvom za izpiranje Finish® Rinse Aid. Obrišite razlite ostanke izdelka.
 3. Sredstvo za izpiranje Finish® Rinse Aid® se samodejno sprosti med ciklom izpiranja, vsakič ko uporabite pomivalni stroj.

5. Kako uporabljam Finish® Dishwasher Cleaner - sredstvo za čiščenje pomivalnega stroja?

 1. Ne snemite pokrovčka. Namesto tega z zgornjega dela stekleničke odstranite nalepko, da izpostavite čep iz voska.
 2. Poskrbite, da bo pomivalni stroj prazen.
 3. Stekleničko s sredstvom za čiščenje pomivalnega stroja Finish® obrnjeno navzdol dajte v košaro za pribor ali v katero koli spodnjo košaro za krožnike.
 4. Ne uporabite detergenta za pomivalni stroj.
 5. Zaprite vrata pomivalnega stroja, nato pomivalni stroj vključite in izberite najbolj vroči cikel.
 6. Ko se celoten cikel zaključi in ko je pomivalni stroj izključen, stekleničko vzemite ven in jo vrzite v koš.
 7. Za močno nakopičene ostanke bo morda potrebno postopek ponoviti.

Priporočamo, da Finish® Dishwasher Cleaner - sredstvo za čiščenje pomivalnega stroja uporabite enkrat mesečno oz. takoj, ko opazite, da se je umazanija v pomivalnem stroju nakopičila.

6. Strojno ali ročno pomivanje: katero porabi več vode in energije?

Ali ste vedeli, da so rezultati nedavne raziskave pokazali, da pri ročnem pomivanju posode porabimo več energije kot z uporabo pomivalnega stroja? Elektrika v pomivalnem stroju se uporablja za segrevanje vode, ki jo pomivalni stroj nato črpa in vseskozi vnovično uporablja. Manj vode kot porabi, manj električne energije potrebuje za segrevanje vode.

Pomivalni stroji v primerjavi z ročnim pomivanjem porabijo veliko manj vode. Pri ročnem pomivanju porabimo do sedemkrat več vode kot pri običajnem ciklu strojnega pomivanja. Pomivalni stroji vodo učinkoviteje tudi segrevajo, kar pomeni manjšo izgubo toplote kot pri segrevanju vode z grelnikom in prenašanju do pomivalnega korita. Stroj je povrhu še izoliran, kar preprečuje izgubo toplote iz notranjosti. Še en razlog več za uporabo pomivalnega stroja.

Resnica o ročnem pomivanju posode:

 • Poraba vode – 140 l 
 • Poraba energije – 3,5 kWh 
 • Porabljen čas – 71 min

Resnica o strojnem pomivanju posode (v 3 stopnjah):

 • Poraba vode – Hitro: 13 l / Običajno: 18 l / Intenzivno: 27 l 
 • Poraba energije – Hitro: 0,9 kWh / Običajno: 1,6 kWh / Intenzivno: 2,0 kWh 
 • Porabljen čas – Hitro: 39 min / Običajno: 131 min / Intenzivno: 112 min

Pomivalni stroj vam torej ne prihrani samo časa, ko vse delo opravi namesto vas, ampak tudi dejansko porabi manj vode in energije. Še en izgovor več, da nobenega krožnika ne boste več pomili ročno.

Celotne rezultate lahko prenesete s spletnega mesta naših strokovnjakov za strojno pomivanje.

7. Kaj čistilo za pomivalni stroj Finish® dejansko počne?

Pomaga:

 • Odstranjevati vodni kamen in maščobo, ki se lahko sčasoma nabereta v pomivalnem stroju
 • Odstraniti neprijeten vonj zaradi ostankov hrane v filtru pomivalnega stroja in zagotoviti svež vonj v stroju
 • Ohraniti mehansko moč razpršilne ročice
 • Doseči optimalno temperaturo segrevanja vode

 

8. Kaj detergenti dejansko počnejo?

 • Odstranjujejo umazanijo s površin
 • Preprečujejo vnovično nabiranje umazanije na površinah 

9. Kaj sredstva za izpiranje dejansko počnejo?

 • Skrbijo za lesk posode
 • Pomagajo pri sušenju