Kako ustvariti navdihujočo mizo za poletno večerjo

small article image

Ko prirejate zabavo z večerjo, je vaš cilj, da je miza enako navdušujoča kot vaša hrana. Prvi korak pri ustvarjanju osupljive mize z obilo na pogled privlačnih podrobnosti je sijoč stekleni in namizni pribor, na voljo pa imate cel kup drugih dekorativnih tehnik, s katerimi lahko hrano predstavite v najboljši luči. Predstavljamo vam preprost vodič, kako ustvariti osupljivo okrašeno poletno mizo.

BARVE IN MOTIV

Za prtičke, pogrinjke in namizne tekače uporabite izstopajoče barve, kot so limetno zelena, zlatorumena ali žareče oranžna, da na jedilni mizi ustvarite občutek poletnega pridiha.

Če pa imate v mislih bolj specifične kuharske umetnine, denimo meni s španskim motivom, potem za dekoracijo mize skušajte izbrati barve, predmete in dišave, ki se navezujejo na Španijo.

Obrok, ki ga sestavljajo tapas, paella in churros, je lahko videti čudovit, če ga servirate na rustikalnih krožnikih iz terakote, prt in prtički pa so odeti v odtenke rdeče in rumene. Potrebujete samo kanček pretanjenosti, zato se vam ni treba na vso silo truditi, da motiv predstavite v pravi luči.

RAZPOREDITEV

V lastnem domu ni potrebe po formalnem in togem kodeksu, zato ne skušajte vaše mize na vsak način skriti pod prt, če je čudovito oblikovana – raje pustite, da si gosti na njej napasejo oči.

En od načinov, kako za vsakega gosta ustvariti jasen in točno določen prostor, je tako, da čez mizo v ustreznih razmakih položite tekače, tako da ima vsak gost na obeh straneh dovolj prostora in da bo prostora tudi za namizni pribor ter kozarce.

Priporočamo, da pustite med posameznimi pogrinjki najmanj 40 cm prostora, saj je veliko bolje na konec mize dodati še eno, čeprav morda ne najbolj prilegajočo se mizo, kot pa da so gosti med obroki nagneteni drug ob drugega.

DEKORACIJA NA SREDI MIZE

Pri vsaki dekoraciji na sredi mize pazite, da ne bo previsoka: 25 x 25 cm je idealna velikost. Dekoracija na sredi mize mora ustvariti videz izstopajoče osrednje točke mize, ne da bi preveč bodla v oči, da bodo gosti lahko neovirano klepetali in videli drug drugega.

Če bi radi ustvarili poletno dekoracijo na sredi mize brez preveč truda, lahko uporabite sijočo oglato stekleno posodo, ki jo napolnite s citrusi, kot so limete, limone in pomaranče – dobili boste preprosto in barvito dekoracijo, ki bo gotovo navdušila.

Če pa želite nekaj bolj izstopajočega, napolnite majhne steklene ali keramične kozarčke različnih višin z manjšo količino prsti in aromatičnimi zelišči, kot je denimo limonin timijan, rožmarin ali komarček, ter tako ustvarite dekoracijo, ki je odličnega vonja in ki daje rustikalen vtis.

Dekoracije na sredi mize lahko imajo pogosto dvojni učinek kot okras in način osvetlitve; namesto običajnih sveč v laterne, stare kozarce za marmelado ali celo steklene kozarce dajte čajne svečke in tako ustvarite privlačno ter sproščujočo dekoracijo.

PIKA NA I

Da bi na mizi ustvarili občutek simetrije in dodatno poudarili svež poletni motiv, pripravite dva enaka steklena vrča, kjer prvega napolnite z vodo in narezanimi limetami ter limonami, drugega pa z lističi mete in ju postavite vsakega na svoj konec mize. Ne samo bo videti fantastično, tudi običajna negazirana voda bo bolj okusna na pogled.

Vtis lahko naredite tudi tako, da na zanimiv način pripravite meni. Zadoščali bodo že preprosti kartončki, ki jih položite na mizo, še bolje pa je, da meni natisnete na krpe ali da ga napišete s kredo na tablo. Za pravo priložnost in družbo lahko meni naslikate in razstavite na miniaturnem slikarskem stojalu.

Dodate lahko tudi dekoracije, ki se dobro prepletejo z menijem. Če nameravate postreči z gaspačem, lahko gostom z vejico sočnih, zrelih paradižnikov namignete, kakšna jed jih čaka.

Nenazadnje pa naj vas ne bo strah osnovnih namiznih začimb predstaviti na neobičajen način. Namesto tradicionalne solnice ali mlinčka vzemite kozarčke za žganje ali majhne posodice v obliki morskih školjk, ki jih uporabite za morsko sol – neobičajen pristop je namreč tisti, ki naredi mizo posebno in nepozabno.

Deliti: