Kako »začiniti« na žaru pripravljeno hrano

small article image

Ker je sezona pečenja na žaru v polnem zamahu, morda že razmišljate o tem, kako bi s svojo prefinjeno večerjo na prostem prekosili vse ostale. Medtem ko so okusna hrana, pijača v potokih in čudovito vzdušje nekaj samoumevnega, lahko pravo razliko naredi prav hrana in način prezentacije. Oglejte si te koristne ideje za prezentacijo, s katerimi boste običajno druženje ob hrani na žaru spremenili v prefinjeno večerjo na prostem.

UMETNINE NA KROŽNIKIH

Odličen način, kako hrano pripraviti na malce bolj sofisticiran način, so omake in dekoracije, s katerimi okrasite krožnike.

Začnite z bleščeče belim krožnikom in uporabite brizgalno vrečko z majhno šobo, s katero boste na površino lahko narisali zanimive vzorce in oblike; za polnilo boste uporabili gorčico, paradižnikov kečap ali omako za žar in nato nanjo previdno položili hrano – s tem ne boste samo izboljšali okusa hrane, ampak tudi na inovativen način poživili namizni pribor.

POJDITE V GLOBINO

Uporaba različnih plasti, s katerimi bo vaša miza na prostem dajala vtis globine, je še en koristen nasvet za nekoliko drugačno pripravo hrane z žara, povrhu vsega pa boste vse skupaj dodatno popestrili.

To lahko preprosto dosežete tako, da kozarce z omakami oblikujete v piramide, potem tako, da kristalno čiste kozarce dvignete s pomočjo manjše ploščadi, ali pa tako, da hamburgerje in žemljice zložite na stopničasto stojalo za torto.

Povsem novo dimenzijo lahko na mizi ustvarite tudi z večplastnimi pogrinjki, tako da krožnike postavite na podstavke ali da prtičke spremenite v žepke, v katere boste skrili pribor.

PRENOVITE MENI

Čeprav je žar danes sopomenka za mehke žemljice in nekoliko osmojene klobase, ni razloga, zakaj ne bi dobrih starih jedi z žara pripravili na inovativen način in vse skupaj malce začinili z nečim drugačnim.

Podobno lahko življenje vdihnete v tradicionalno zeljnato solato, tako da ji dodate semena granatnega jabolka ter olupljene in narezane koščke pomaranče; brbončice vaših gostov pa lahko razvajate tudi tako, da postrežete z norveško različico raite, slastne priloge iz kumar in jogurta. Oglejte si naš domači recept za raito, če želite jed pripraviti tudi sami. Skratka, namesto običajnih žemljic gostom raje ponudite focaccio z olivami, francoske štručke, pite ali pa tudi slanike. Doma spečen kruh lahko ponudite v rustikalni pleteni košari in goste povabite, da si vzamejo kruh, ki njim najbolj diši.

Z NARAVO V MISLIH

Odlična ideja je tudi, če v prezentacijo tako hrane kot pijače vključite še naravo ter tako poskrbite, da bo vaš žar zares dajal vtis poletja.

Pri pijači skušajte kristalno čiste kozarce okrasiti z vejicami mete in rezinami sadja, namesto običajnih kock ledu pa lahko uporabite zamrznjene kose sadja.

Vaši mizi bo dobro del tudi kanček naravne lepote, ki ga lahko pričarate z vejicami, listi in cvetovi, s katerimi oblikujete preprosto, a učinkovito dekoracijo na sredi mize.

Deliti: