Kako pripraviti očarljiv poletni meni

small article image

Ena od številnih dobrih plati poletja je ta, da lahko pripravite hrustljave solate z raznoliko poletno zelenjavo ter obenem uživate v soncu in prijetnih večerih. Če razmišljate, da bi zabavo z večerjo priredili v vaši dnevni sobi, zimskem vrtu ali mogoče celo na prostem, obstajajo številni načini, kako poskrbeti, da bo vaša hrana zasijala v vsem svojem blišču.

Predstavljamo vam preprost vodič za učinkovito prezentacijo hrane, da bo videti tako čudovita kot bo tudi slastna.

Postrezite s pisano, poletno hrano. Prezentacija hrane se prične z izbiranjem receptov, zato izberite jedi, ki bodo izžarevale žive barve, zanimivo teksturo in sezonske sestavine. Poletne jedi naj bodo polne rdečih, rumenih in sveže zelenih sestavin.

Za vodič po zelenjavi, ki uspeva v tem letnem času, si oglejte naš poletni nakupovalni listek.

Uporabite barve, ki se dopolnjujejo. Vsako od osnovnih barv: rdečo, rumeno in modro je mogoče odlično kombinirati s sekundarnimi barvami, ki jih dobimo, če med sabo mešamo osnovne barve. Na primer:

  • Rdečo dopolnjuje kombinacija modre in rumene: torej zelena.
  • Rumeno dopolnjuje kombinacija rdeče in modre: torej vijolična.
  • Modro dopolnjuje kombinacija rdeče in rumene: torej oranžna.

Rdeča in zelena sta najbolj enostavni barvni kombinaciji: poskusite postreči s solato iz paradižnika, mozzarelle in avokada ali mogoče za posladek jagode in kivi, ki ju okrasite z lističi mete.

Za kombinacijo z rumeno in vijolično poskusite postreči z mehkim sirom bogatega okusa in dodajte fige, lahko pa poskusite tudi s solato iz rdečega zelja in sladke koruze. Za to barvno kombinacijo je privlačna in okusna ideja tudi kruhov narastek z malinovo marmelado ali marmelado iz črnega ribeza.

Izberite pravi namizni pribor. Preveč načičkani ali preveč nadevani krožniki lahko pozornost preusmerijo proč od hrane, zato izberite bele krožnike in tako poskrbite, da bo hrana tista, ki bo v središču pozornosti.

Ne pozabite, krožnik je vaše slikarsko platno. Pazite, da hrana ne bo visela čez rob krožnika, obenem pa poskrbite, da ne bo preveč praznega prostora.

Sestavine na krožnik položite eno čez drugo. Stroge geometrijske oblike lahko razbijete tako, da sestavine v slojih položite eno na drugo – na primer tako, da rezine paradižnika zložite v obliki lepo zaobljene pahljače.

Sestavine na krožnik zlagajte v višino. Če so sestavine na krožniku zložene na različnih višinah, ustvarite zanimivo vizualno obliko, kar lahko povsem preprosto dosežete tako, da sestavine zložite eno na drugo ali da jih okrasite. Če hrani dodate še tretjo dimenzijo, bo zares zaživela.

Sestavine pripravite v neparnem številu. Če sestavine združite v skupine po tri ali pet, bodo očem veliko bolj privlačne kot skupine po dve ali štiri. To je eden najbolj preprostih, a hkrati najbolj učinkovitih trikov pri prezentaciji hrane.

Uporabite nasprotne vrstice z diagonalnimi linijami. Vzporedne linije zmeraj pritegnejo pogled in ustvarijo osrednjo točko, ta tehnika pa je posebej dobra za kvadrataste krožnike. Odtisi rešetke ponujajo enostaven način, kako ustvariti videz linij, nasprotne vrstice pa se pogosto uporabljajo pri prezentaciji sušija in kanapejev.

Okrasite vse. Lahko preprosto samo z grobo nasekljanim peteršiljem v enolončnici, manjšimi zelišči v solati ali z nastrgano čokolado ali jagodami na sladicah. Dobra mera truda za dober učinek.

Ne bojte se poškropiti. Pogosto poškropimo različne pireje, tekočo želatino in omake za okusne jedi, pa tudi čokoladno omako in goste omake za sladice, na ta način pa jedem pričaramo kanček estetske elegance. To lahko preprosto storimo v cikcaku ali kot vrtinec, a ne pozabite, da so najboljše gostejše omake, ki na krožniku ohranijo svojo obliko.

Deliti: