Koristni nasveti za gostiteljico

small article image

Ko je treba organizirati brezhibno zabavo z večerjo, so vaše spretnosti, ki jih imate kot gostiteljica, enako pomembne kot vaše kuharske spretnosti. Navsezadnje je topel in vabljiv sprejem lahko ključnega pomena za dober začetek večera, zato vam ponujamo nekaj modrih nasvetov, s pomočjo katerih boste organizirali popolno zabavo.

Naj vam gosti potrdijo udeležbo. Čeprav je odločitev, ali organizirate samo sproščeno druženje ali prefinjeno večerjo, povsem vaša, poskrbite, da bodo gosti vedeli, ali se je treba za priložnost posebej obleči. Težko boste namreč komu pomagali, če se na vaših vratih pojavi preveč ali neprimerno oblečen, zato bodite čim bolj jasni in vnaprej povejte, kaj boste nosili in kako formalen dogodek organizirate. Morda zveni malce ukazovalno, a na koncu vam bodo vsi hvaležni.

Poskrbite, da gostom ne bo zmanjkalo pijače.Vsi smo že kdaj slišali, da je gostom treba ob prihodu ponuditi pijačo dobrodošlice in jim kozarce ves čas ohranjati polne; hkrati pa je tudi pomembno, da vedo, da si pijačo lahko postrežejo sami.

Ne glede na to, kako skrbno ste založili svojo omarico s pijačo, vašim gostom najbrž ne bo preveč prijetno brskati po vašem hladilniku, da si znova natočijo pijačo, razen če vas res dobro poznajo. Zato pijačo hranite na mestu, kjer bo vsem na očeh in poskrbite, da bo vsem jasno, da si lahko sami postrežejo. Sklede lahko napolnite z ledom in vanje postavite steklenice belega vina in piva, tako da bodo ostale hladne.

Kozarci naj se svetijo. Poskrbite, da se bodo kozarci bleščeče svetili, tako da jih pomijete v pomivalnem stroju in uporabite detergent Finish Quantum ter sredstvo za izpiranje Finish Shine & Dry – ta kombinacija bo vsakič poskrbela za bleščeč namizni pribor na vaši mizi.

Poskrbite za sedežni red. Staro pravilo pravi, da mož in žena oz. partnerja ne bi smela nikoli sedeti skupaj in da mora sedežni red biti takšen, da se spoli med sabo izmenjujejo, če je to mogoče.

Tega se vam seveda ni treba držati, bo pa stvari malce popestrilo. Ko določite, kje kdo sedi, obenem tudi poskrbite, da ne boste nikogar prezrli, goste pa boste malo pomešali med sabo, tako da se bodo lahko bolje spoznali. Če je druženje manj formalno, goste prosite, da sedeže zamenjajo pred posladkom.

Vnesite kanček glamurja na vašo mizo. Za dekoracijo na sredi mize uporabite sveže sadje ali cvetje, vaze pa naj ne bodo previsoke, da ne bodo v napoto med pogovorom, ko gosti drug drugega gledajo v obraz. Poskrbite, da bo hrana videti mamljiva, tako da krožnike okrasite denimo z jagodami brusnice, semeni granatnega jabolka ali celo užitnim cvetjem.

Ponudite prigrizke. Če boste gostom ponudili kak prigrizek, medtem ko čakajo, da postrežete z jedmi, boste poskrbeli, da med čakanjem ne bodo preveč lačni, obenem pa boste pridobili še nekaj časa, če se hrana kuha dlje, kot ste načrtovali. Poskusite z okusnimi paradižniki, mariniranimi v vodki, ki jih postrezite v prevelikih kozarcih za martini, zraven pa dodajte limonin poper v kozarčku za žganje, v drug, enak kozarček pa dajte palčke za koktejl.

Postrezite s predjedjo na enem krožniku. Čas, ko čakate na glavno jed (in čas, ko strežete vmesne jedi), lahko zapolnite s predjedjo, ki jo lahko postrežete na skupnih pladnjih okrog osrednjega dela mize, tako da si gosti postrežejo sami v slogu tapasa.

Če boste upoštevali te preproste nasvete, boste nedvomno poskrbeli, da bo večer potekal gladko in da bodo gosti vzhičeni nad spretnostjo njihove gostiteljice. Pa veselo zabavo.

Deliti: