Načrtovanje zabave: Kako pričarati uspešen večer

small article image

Najsi imate intimno druženje z nekaj prijatelji ali veliko družinsko srečanje, ključ do uspešne zabave z večerjo je vedno načrtovanje. S tem ko poskrbite, da ste dobro pripravljeni in organizirani že pred dogodkom, bo kuhanje veliko manj stresno – tako boste lahko sproščeno in prosto uživali v večeru. Tukaj je preprost seznam načrtovanja, ki vam bo pomagal, da bo vaša naslednja zabava brezhibna.

Posebne zahteve glede hrane? Preden pričnete načrtovati meni, preverite, ali imajo vaši gosti kakšne posebne zahteve ali želje glede hrane. Tako se lahko izognete nepotrebni paniki, ker vam ne bo treba zadnjo minuto pripravljati vegetarijanske jedi (ali česa primernega za nekoga z alergijami).

Oglejte si naš kratek vodič po najbolj splošnih zahtevah glede hrane, ki vam bo v pomoč pri načrtovanju menija.

Izberite motiv. Poskusite najti motiv ali slog, ki ga bodo vsi prepoznali in s katerim boste med načrtovanjem menija lahko vse lepo povezali. Če boste postregli z veliko zapletenimi jedmi z različnih koncev sveta, boste najbrž samo zmedli brbončice vaših gostov.

Zato ne pretiravajte po nepotrebnem. Konec koncev nima smisla kuhati tri različne tople jedi, če to pomeni, da za goste ne boste imeli praktično nič časa. Če pa že kuhate tri jedi, največ pozornosti in energije namenite glavni jedi, za predjed in posladek pa izberite enostavne recepte – če je prezentacija hrane dobra, lahko še tako preproste jedi navdušijo, vaši gosti pa bodo veseli tako vaše družbe kot fantastične hrane.

Pripravite vnaprej. Olajšajte si življenje in nekatere stvari pripravite vnaprej. Omake in hladne posladke je mogoče pripraviti dan pred večerjo, medtem ko je zelenjavo mogoče olupiti, narezati in čez noč hraniti v posodicah z navlaženo papirnato brisačo. Sestavine, ki se rade razbarvajo (kot je jajčevec ali avokado), lahko poškropite s sokom limone ali jih hranite namočene v hladni vodi, da ohranijo svežino.

Naredite si časovni razpored, kaj je treba opraviti in kdaj, ter se ga skušajte držati. Čeprav se vam ne bo treba vsega lotiti s kirurško natančnostjo, je lahko v veliko pomoč, če imate že vsaj osnovni razpored – na ta način se ne boste zmedli in pozabili na malenkosti.

Pripravite generalko z družino: bolj kot boste seznanjeni s posameznimi postopki, bolj samozavestni boste na dan večerje. To je posebej koristno za bolj zapletene jedi, ki jih pripravljate prvič – bolje, da so poskusni zajčki člani vaše družine kot vaši gosti.

Da boste mirni, sestavine naročite vnaprej, zlasti če kupujete od lokalnega dobavitelja. Nočete, da se vam pripeti, da na dan večerje obiščete vašega mesarja in izveste, da je že prodal jagnječja rebra, ki so osrednja sestavina vaše večerje.

Preverite namizni pribor. Vnaprej preverite, ali imate dovolj pribora in krožnikov za vse vaše goste, in poskrbite, da bo vse čisto in sijoče, preden pričnete pogrinjati mizo.

Deliti: