Kako v vaš večer vnesti kanček Španije

small article image

Ni težko razumeti, zakaj je tapas po vsem svetu tako priljubljena jed, saj so za grižljaj velike jedi lahke, okusne in idealne za poletje. Ker so supermarketi te dni zelo dobro založeni s sestavinami iz Iberskega polotoka, je pripraviti tapas v lastnem slogu zares mačji kašelj. Odločite se lahko za preproste ali za bolj zapletene jedi, ki jih za bolj sproščeno vzdušje postrežete v slogu tradicionalnega bifeja.

LEPO ARANŽIRANI KROŽNIKI

Tapas postrezite z uporabo svetlega in pisanega namiznega pribora ter prtičkov (idealno v rdeči in rumeni barvi), da pričarate vzdušje Španije.

Za dekoracijo na sredi mize poskusite najti dve prozorni stekleni vazi enake oblike, kjer je ena nekoliko manjša od druge. Manjšo vazo napolnite z vašimi najljubšimi cvetlicami svetlih barv in jo nato vstavite v večjo vazo. Prazen prostor med njima zapolnite z rezinami limone ali limete – ne samo je to videti svetlo in vedro, ampak bo prostor navdajalo še s prijetnim vonjem po agrumih. Za še več španske pristnosti lahko rezine limone zamenjate z rezinami rdeče pomaranče ter tako posnemate njihovo rdeče-rumeno državno zastavo.

NAREDITE SVOJO

Tapas je zabavna jed predvsem zaradi dejstva, ker recepti zanje povečini res niso zapleteni. Tako boste imeli več časa, da vse skupaj čim lepše aranžirate, zato kar brez skrbi eksperimentirajte pri prezentaciji.

Zabavna zamisel je denimo krožnik s češnjevimi paradižniki, koščki mehkega sira (dobra izbira je galicijski sir »San Simon«), papriko, klobasami chorizo in inčuni, tako da si gosti naredijo nabodala po lastnem izboru; zraven priložite še kozarec dolgih palčk za koktejle. Vse te sestavine lahko razporedite v nekaj izbranih servirnih skledic in jih okrasite s peteršiljem ali koščki rdeče paprike za bogatejši okus.

SANGRIJA

Šeri naj bi bil glavni razlog, zakaj so iznašli tapas, ki ima svoje korenine v rezinah kruha, s katerimi so pokrivali kozarce v barih. Toda bolj sodobna (in tudi bolj pitna) izbira je sangrija. Tradicionalna različica z rdečim vinom je zasluženo priljubljena, toda naš preprost recept za pijačo Sangria Blanca je osvežilno hladen v poletnih večerih.

Če pa raje srkate vino špansko sorte Rioja ali Tempranillo, ne pozabite, da je rdeče vino najbolje postreči v velikem kozarcu in mu pustiti, da 15-20 minut diha, da okusi dozorijo. Večina sodobnih pomivalnih strojev lahko sprejme velike kozarce za vino, zato jih boste zlahka očistili, da bodo kar sijali od čistoče.

GLASBA

Špansko obarvan večer ne bo popoln brez latino glasbe, ki bo pričarala pravo vzdušje – in morda bodo koga od vaših gostov po jedi še zasrbele pete. Najsi želite posneti CD ali samo ustvariti seznam skladb, mi smo vam pripravili seznam 10 nepogrešljivih latino skladb, ki jih lahko dodate v vašo zbirko:

  1. Más Que Nada – Sergio Mendes
  2. Quimbara – Celia Cruz
  3. Llego La Banda – Spanish Harlem Orchestra
  4. La Camisa Negra – Juanes 
  5. La Tortura – Shakira
  6. Maestro – Salsa Celtica
  7. Guantanamera – Celia Cruz
  8. La Comay – Sonora Carruseles
  9. Hermano – El Timba
  10. Arrasando – Los Van Van
Deliti: